Bersegeralah Menunaikan Hak Saudara kita di Gaza !

Ai yuhal muslimoon,

Empati bermakna kita tidak sekadar berkata ‘berat mata memandang berat lagi bahu saudara-saudara Gaza kita memikul’ kesengsaraan dan kedukaan kerana kezaliman Zionis-Israel yang tidak berkesudahan itu.

Empati bermakna – pada saat ini – selain berterusan berdoa, kita infaq (derma) kepada Tabung Gaza dengan duit gaji kita untuk meringan beban dan  menjaga kebajikan mereka.

Ini juga sebahagian daripada hak saudara kita yang wajib kita tunaikan.

Seringgit seorang. Jika 1 juta muslimoon yang berinfaq, maka RM1 juta kita dapat kumpulkan.

Ayuh bersegeralah aiyuhal muslimoon!

Kita menerima rezeki dariNya, dan kini sebahagian daripada rezeki itu kita berikan kepada yang berhak di Gaza.

Kini Aku Kembali Mengajar

Lama benar saya tidak menulis di blog yang tidak sepertinya ini. Barangkali saya masih tidak cukup stamina untuk berfikir seperti dulu.  Selepas habis waktu pejabat kini saya hanya menyambung dan menumpukan kepada mencari bahan-bahan untuk Pnp kursus Pengajian Malaysia.

Banyak sekali bahan yang boleh saya perolehi dari perpustakaan terbesar dunia. Tentunya – dengan googling – saya boleh mengakses laman sesawang, portal berita online, blog dan berbagai lagi sumber maklumat di internet. Bahan yang saya perolehi berupa gambar, artikel, kertas kerja dan laporan berita. Kini saya mula belajar bagaimana mencari dan memuaturun buku secara percuma pula. Fuh ! maklumat benar-benar di hujung jari kita.

Saya jadi begini – sebagai pencari maklumat yang serius – kerana mulai awal semester ini saya telah kembali mengajar. Rasanya mau kira-kira 2 tahun saya tidak menyentuh marker pen dan menulis sesuatu di papan putih di hadapan pelajar.

Ada kisah di sebalik apa yang berlaku ini. Sebagai pembaharuan, satu polisi baru telah diperkenalkan pihak pengurusan iaitu semua staf akademik yang memegang jawatan pentadbiran kanan termasuk Timbalan Ketua Eksekutif dan staf bukan akademik yang mempunyai ijazah kini hendaklah mengambil beban akademik sekurang-kurangnya 3 jam kredit.

Pembaharuan ini baik tetapi mempunyai kesan sampingannya kepada kelancaran Pnp dan jadual yang telah ditetapkan sebelumnya. Apapun tanpa membantah semua yang berkenaan sudah pun mula mengajar. Hanya segelintir sahaja – atas sebab-sebab tertentu – masih terkecuali atau dikecualikan daripada tugas ‘baharu’ ini.

Bagaimana dengan penerimaan saya pula ?

Saya tak kisah. Saya bahkan seronok dan teruja setiap kali ingin memulakan kuliah. Memang sudah lama saya ingin sekali kembali ke dunia akademik. Ia minat saya. Tugas hakiki saya. Ia telah mendarah daging dalam diri saya. Dulu pun saya pernah mahu berhenti kerja kerana ‘tidak dibenarkan’ mengajar lagi. Harap-harap saya akan terus mengajar selepas ini.

Semoga tiada sesiapa pun akan dan boleh menghalang saya lagi. Di usia 42 tahun ini, saya telah dewasa dengan ilmu, kemahiran dan pengalaman hidup yang sebahagiannya begitu menduga dan mencabar diri saya. Justeru terlalu banyak perkara yang ingin saya kongsi dengan pelajar saya.

Namun saya akan mengajar hanya kepada yang sudi dan mendidik lebih-lebih lagi kepada yang hanya punya hati.

Terima kasih Allah.

Tips Mengurus Masa Yang Berkesan

Beberapa hari yang lepas seorang bekas pelajar saya yang kini menuntut di sebuah IPTA mengadukan masalahnya – masa yang tidak terurus.

Mungkinkah kerana semester ini dia ekstra-sibuk kerana banyak tugasan dan aktiviti kampus yang perlu diikuti, saya kurang pasti. Namun, dari emailnya dia kelihatan begitu stress dan memang berhajat kepada nasihat dan tips untuk mengatasi masalah yang genting ini.

Genting kerana masalah ini menyebabkan PNGKnya merosot pada semester lepas dan dia sudah mula kehilangan motivasi dan kini buntu.

Saya bersimpati dengan beliau lebih-lebih lagi pada masa sama beliau dihimpit kiri kanan atas bawah dengan masalah lain termasuk hubungan inter-personal dengan kawan-kawan kumpulan tugasannya.

Tidak banyak saya menjawap tentang bagaimana mengurus masa kerana saya juga pernah ‘terperangkap dek masa’ hingga menyukarkan saya menangani cabaran di kampus. Kerja last minute dan suka bertangguh menjadi ciri utama kegagalan mengurus masa saya dahulu.

Jadi lebih mudah saya ‘membekalkan’ tips pengurusan masa dari kuliah Kemahiran Profesional yang pernah saya sampaikan kepada pelajar DSK dan DCN beberapa tahun silam kepada beliau.

Tips ini saya kutip dari buku Dr Danial Zainal Abidin bertajuk ‘Tip-tip Cemerlang daripada Al-Quran’. Asal usul tips ini bersumberkan dari pakar pengurusan Peter F. Drucker yang menulis sebuah karya bertajuk ‘ How to Get Control of Your Time and Life’ dan Anne McGee-Cooper bertajuk ‘ Time Management for Unmanageable People’. Di sana sini saya tambah idea saya atau petikan lain untuk menjadikan tips ini lebih terarah.

Mungkinkah tips ini berguna buat anda juga?

24 Januari

Saya tersenyum lebar ketika isteri saya menunjukkan key chain ini.

Lima sifat yang tercatat pada key chain tersebut ialah sifat yang kelihatannya ada pada diri saya – yang lahir tanggal 24 Januari. Macam bagus jer saya nikan ! Hahaha…

Sebagai pensyarah sifat-sifat di atas membantu dalam meningkatkan produktiviti dan mutu kerjaya saya. Alhamdulillah.

Continue reading

Mesir, Husni Mubarak dan Rakyatnya : Iktibar Buat Kita

11 Feb 2011 adalah tanggal bersejarah kepada bangsa Mesir.

Apa yang telah terjadi di Mesir sebenarnya?

Tarikh itu menjadi batu tanda dalam sejarah Mesir moden apabila regim (kerajaan) Husni Mubarak ditumbangkan oleh rakyat Mesir. Istilah ditumbangkan di sini bermaksud kerajaan tersebut dijatuhkan, digulingkan atau diturunkan dari tampuk kekuasaan dengan menggunakan tekanan kuat misalnya daripada kekuatan ketenteraan, demonstrasi rakyat dan seumpamanya.

Continue reading

Buku Baru yang Sudah Usang

Masa tu sekitar tahun 2002 rasanya. Baru 6 tahun berkhidmat sebagai pensyarah di Kolej UNITI. Saya baru sahaja ‘berhenti’ mengajar kursus Kimia ketika itu gara-gara program Pra-Sains UiTM diberhentikan. Sehingga sekarang pun saya masih tidak mengetahui sebab musabab program itu ditamatkan.

Seingat saya, selepas itulah saya mula mengajar kursus sains sosial. Satu daripadanya ialah Kenegaraan atau Pengajian Malaysia, selain Tamadun Asia. Mengajar kursus dari gugusan sains sosial itu bukan kerana terpaksa tapi kerana saya memang memilih untuk mengajarnya secara peribadi. Saya berminat untuk mengajarnya. Sungguh!

Continue reading

Menekuni Gejala dan Isu Pluralisme Agama dan Perkara Yang Berkaitan Dengannya

Kiriman hari ini adalah lanjutan dari kiriman sebelum ini tentang bahayanya pluralisme agama. Bagi memahami lebih lanjut tentang gejala ini saya sarankan para pengunjung dapatkan bahan bacaan berikut.

Pemahaman gejala atau disebut sebagai ‘agama baru ini’ akan mengelakkan kita terjebak dalam idea atau fahaman toleransi agama yang berdasarkan logika dan premis akliah golongan tertentu.

Continue reading

Selagi Diperlukan

Semua yang makan gaji bekerja di bawah suatu organisasi. Tak kisahlah organisasi tu kecik atau besau. Organisasi ni kebiasaannya wujud sebagai entiti syarikat. Lazimnya jika syarikat tu kecik, maka keciklah gaji pekerjanya. Begitulah sebaliknya.

Saya, macam juga kebanyakan anda yang bekerja di luar sana, bekerja makan gaji. Setakat ini saya sudah berkhidmat dengan dua majikan. Majikan yang pertama adalah Kementerian Pelajaran Malaysia. Tapi hanya bertahan 1 tahun 8 bulan sahaja. Bukan kerana tak tahan dengan kerenah pelajar dan politik sekolah. Tetapi ia adalah keputusan peribadi demi keluarga yang tidak boleh saya elakkan.

Majikan yang kedua ialah majikan sekarang – sebuah institusi pendidikan swasta bumiputra –  sejak 13-14 tahun lalu. Ia dikenali dengan nama Kolej Uniti. Satu jenama kecil dalam persada pendidikan swasta tanah air. Mungkin tidak segah Kolej Shahputra di Pahang dan Institut Profesional Baitulmal di Kuala Lumpur. Tetapi ada pengaruh dan sumbangan tersendiri di tanah air ini.

Niat saya jika saya ingin bertukar majikan lagi kelak, ia mestilah sebuah institusi pendidikan juga. Saya berpegang ‘once a teacher, always a teacher‘.

Continue reading

Pluralisme Agama- Sila Cermati! Ia Doktrin Bahaya

Pluralisme adalah istilah dan konsep yang saya selitkan dalam nota kursus Pengajian Malaysia yang saya tulis untuk pelajar-pelajar saya. Ia digunakan untuk menegaskan bahawa kita – di Malaysia yang majmuk ini – perlu mempertahankan kepelbagaian latar budaya dan etnik.

Pluralisme atau juga disalingkaitkan dengan multiculturalisme adalah faham (isme) yang mencanggahi monoculturalisme yang ditaja dan giat dilaksana oleh Barat bagi mewujudkan satu budaya sejagat seragam berdasarkan pemikiran dan falsafah Barat seperti sekularisme, liberalisme, individualisme, positivisme, humanisme dan lain-lain lagi.

Justeru, dalam erti kata lain – dalam konteks pluralisme di Malaysia – berbeza etnik, agama dan bahasa – sekadar menyebut beberapa contoh – bukanlah satu masalah.

Continue reading

PENGETUA yang autokratik

Pengetua adalah ketua eksekutif atau ringkasnya CEO bagi sesebuah sekolah. Sebagai kepala kepimpinan peranannya sangat besar dalam mempengaruhi pembentukan iklim pendidikan yang berjalan di sekolahnya. Sebab itulah apa-apa pencapaian – naik atau merudum – khususnya dalam peperiksaan UPSR, PMR, SPM, STPM dan STAM, tumpuan diletakkan di bahu seorang pengetua. Seakan-akan nasib sekolah itu bergantung kepadanya. Begitulah gambaran kekuatan pengaruh seorang pengetua.

Hal yang serupa boleh berlaku kepada ketua jabatan bukan akademik di mana-mana organisasi baik di sektor awam atau pun swasta mengikut konteks masing-masing.

Entri kali ini akan memberi fokus kepada gaya kepimpinan seorang pengetua yang menjadi punca maju mundur atau statiknya pencapaian sesebuah sekolah.
Secara amnya, gaya kepimpinan pengetua boleh jatuh dalam salah satu daripada 3 kategori ini iaitu autokratik, demokratik atau laissez faire.

Continue reading

Khabar dari Laut Yang Jauh

Malam tadi membawa khabar sedih.

Malapetaka ke atas kemanusiaan di lautan tidak jauh dari bumi Gaza telah menjadi khabar buruk untuk didengar, ditatap dan ditonton oleh warga dunia ini. Sepantas kilat khabar sedih ini diyoutube, ditweet dan difacebookkan ke seluruh dunia. Khabar ini secara spontan tanpa dipaksa dan dipengaruhi oleh kita telah mengusik dan meruntun emosi semua warga dunia.

Kepada yang masih tidak tahu atau tidak peka dengan apa yang telah dan sedang berlaku googlelah perkataan Gaza. Ia sudah cukup untuk mendapat senarai berita agensi asing dan tempatan kita tentang khabar sedih ini. Atau untuk lebih cepat layarilah laman sesawang berita Aljazeera.

Continue reading

Tabiat Yang Merosakkan Fungsi Otak

Otak (brain) adalah organ yang mengawal tingkah laku manusia, sama ada yang baik atau tidak baik. Namun dalam situasi tertentu tingkah laku kita boleh  ‘ditelunjukkan’ pula oleh gejolak jiwa dan perasaan.

Dalam kehidupan materialistik hari ini, tumpuan lebih diberikan ke atas kemampuan otak kita. Inilah yang ditunjukkan apabila masyarakat terlalu teruja dan meraikan kejayaan anak-anak mereka yang berjaya skor 5 – 10A dalam UPSR, PMR, SPM atau STPM/STAM. Jika gagal cemerlang, masyarakat yang sama juga akan bersedih dan kecewa. Kekesedihan dan kekecewaan ini selalunya lebih panjang diluahkan sebagaimana kegembiraan meraikan kejayaan anak-anak yang cemerlang.

Keprihatinan, juga kepekaan masyarakat nyata berbeza dalam isu akhlak dan sosial anak-anak kita. Bukan tiada yang risau atau berat memikirkan masalah sosial ini. Namun ia hanya dikongsi oleh sebahagian kecil daripada keseluruhan masyarakat kita yang besar.

Continue reading

Ole-ole Karnival Pendidikan di MITC Melaka

Banyak peristiwa atau majlis rasmi berlangsung di MITC, Ayer Keroh Melaka pada bulan-bulan tertentu setiap tahun. Di situlah pusat pameran produk industri atau perkhidmatan kepada para pengguna diadakan. Ia menjadi acara tahunan negeri. Bahkan ada kalanya majlis yang dianjurkan bersifat kebangsaan seperti Minggu Saham PNB suatu ketika dulu.

Di situ juga berlangsungnya jualan mega untuk barangan keperluan masyarakat setempat dari kelengakapan dapur hinggalah ke alat audio video serta komputer yang serba canggih.

Dengan acara-acara besar begini mengisi kalendar aktiviti MITC, Ayer Keroh telah menjadi tarikan utama pengunjung tempatan.Malah sebelum ini pun memang telah ada tarikan kepada para pelancong tempatan dan luar negeri seperti Mini Malaysia, Zoo Melaka dan Taman Buaya.

Kini dengan adanya antara lain pusat memberi belah Mydin, Planetarium dan UTeM, Ayer Keroh kian popular sebagai tempat wajib dilawati pelancong dalam negara dan Singapura selepas Mahkota Parade di Melaka Raya.

Continue reading

Bicara Hijrah Untuk Para Pelajar

Kepada semua para pelajar yang dikasihi, cikgu ucapkan selamat memulakan pengajian semester baru Januari 2010 ini. Berbetulan dengan semangat ma’al hijrah (1431 H) ini, moga kalian ada tekad, azam, keinginan atau hajat untuk berubah.

Namun tidak cukup dengan pasang niat sahaja. Yang baharu tidak memadai dengan apa yang ada di kotak fikiran, juga dalam hati. Ia perlu disusuli dengan perbuatan atau tindakan agar ia membudaya menjadi amalan-amalan pembelajaran yang baik. Ingat ‘tidak penting apa yang kita fikirkan, percayai atau ‘imani’. Apa yang lebih penting ialah apa yang kita amalikan’. Hanya dengan berbuat sesuatu baru ia boleh memberi bekas.

Pengalaman telah mengajar kita agar amalan itu biar sedikit asalkan berterusan. Ustaz dan ahli motivasi cakap biar istiqamah. Juga, strategi tu biar nampak sistematik dan konkrit. Bukan lagi main ikut dan je.

Continue reading