Peribadi yang Luhur – Makna yang Tersembunyi

Peribadi seseorang itu adalah apabila ia bersendirian – bukan ketika di sisi orang ramai. Ukuran ini lebih tepat dalam mendefinisikan perwatakan seseorang. Jika dalam keadaan bersunyi-sunyian pun dia menjaga akhlaknya, inikan pula ketika berada di tengah khalayak rakan dan masyarakatnya.

Tapi peribadi soleh ini tidak ramai. Yang ramai ialah dalam keadaan bersendirian mungkin akhlaknya buruk tetapi bila bersama rakan atau kelompok ramai ia tampil baik dan bersopan. Tepuk dada tanya iman masing-masing. Hati kecil kita pasti jujur mengakui kebenaran ini.

Tidak ramai di kalangan kita yang berjaya menjiwai watak ihsan iaitu merasakan Allah itu ‘melihat’ kita atau kita ‘melihat’ Allah berada di sisi kita. Yang kita tahu ialah menyebutnya. Orang kata kita hanya pandai berteori sahaja. Selalunya kita ‘ambil kesempatan’ bila tiada siapa melihat kita. Justeru, benarlah bahawa peribadi itu hakikatnya bila kita bersendirian. Sekali lagi kita ‘tepuklah dada tanya sama iman di dalam hati’!

Barangkali petikan berikut dapat menyokong maksud kenyataan saya di atas.

Character is what we do when no one is looking. It is not the same as reputation…success…achievement. Character is not what we have done, but who we are.”

– Bill Hybels

Tidak salahkan jika kita mengambil pandangan dari seorang yang di luar dari lingkungan peradaban kita. Prinsip atau nilai yang baik selalunya bersifat sejagat (universal). Ia bukan sebagai pengganti dalil naqli.

Sekadar menunjukkan sikap dan budaya ilmu Islam yang begitu terbuka terhadap anasi-anasir baru dan asing selagi ia tidak bercanggah dengan prinsip dan rukun Islam.

“Al-hikmah itu adalah barang yang hilang dari orang Islam. Di mana pun ia dijumpai ia adalah milik orang Islam (juga)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s